S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

e-shop

Novinky

arr3Nový - lepší - kvalitnejší   Na tomto mieste pre Vás pripravujeme e-shop s kvalitným tovarom za rozumné ceny....

Tovar v akcii

Odporúčame

cena 23,30 €
Skladom
cena 1 080,00 €
Skladom
cena 27,00 €
Skladom
cena 15,50 €
Skladom
cena 11,60 €
Skladom

Koi Kapor
Koi kapor

Ako vznikli varianty koi kapra.

Koi kapor je vyšľachtený z divokej formy  kapra, ktorý sa od nášho domáceho líši tvarom a farbou tela. Kríženie kaprov začalo pred 2000 rokmi  v Číne, odkiaľ sa neskôr chov rozšíril do Japonska  kde sa stal  symbolom šťastia, sily a úspechu. Jazierko s Koi nesmie chýbať v žiadnom japonskom parku.

Názov Koi alebo Nishikigoi sa dá z japonštiny preložiť ako brokátová ryba. Žiadny iný druh ryby nedosahuje toľko prekrásnych kombinácii farieb ako Koi kapor. Tieto kombinácie sú dosiahnuté krížením , ktorému sa venujú na farmách po celom svete. Japonci sa venujú chovu a šľachteniu koi  už po stáročia väčšinou na rodinných farmách. Bohužiaľ tu platí, že čím sú ryby krajšie tým viac starostlivosti im musíme venovať.  Menej náročnejšie sú tzv. Euro koi, je to farebný kapor vychovaný v Európe avšak nie tak pestro zafarbený.

 


NÁZORY A OTÁZKY NÁVŠTEVNÍKOV

Rozdelenie variet Koi kaprov

 

Vzhľadom k tomu, že farebných variet Koi kaprov (Cyprinus caprio) je nespočetné množstvo a stále vznikajú nové, je samozrejmosťou, že každá má svoje pomenovanie. Názvy variet vznikajú tak ako samotný Koi kapor v ich domovine v Japonsku, takže pre vysvetlenie uvádzame základne pojmy. 

Doitsu je Koi bez prípadne s malým počtom šupín, v doslovnom preklade Nemecký pretože prvý bezšupinatý kapor bol do Japonska dovezený z Nemecka  


Wagoi je plne šupinatý kapor tak ako prírodná forma u nás.


Hikari je označenie pre Koi, ktorým sa koža trbliece lesklou metalickou farbou. Názov väčšiny rýb, ktoré majú túto lesklú farbu sa začína slovíčkom Hikari.  

 


Kinginrin je označenie pre blýskajúce sa šupiny kde sú: Kinrin- zlato lesknúce sa šupiny a Ginrin- strieborne sa lesknúce šupiny.

    


Fukurin je hebkosť kože na šupinách, hlavne na okraji šupín ako u Yamabuky, krásu získava s vekom ryby.  

  


Kiwa je ohraničenie farebnej škvrny smerom k chvostu, hranica by mala byť čo najostrejšia.

  


Sashi je vlastne opak Kiwa, čiže prechod dvoch farieb smerom k hlave.

  


Shimi sú čierne bodky na škvrne základnej farby, spôsobuje ju príliš vysoká tvrdosť vody.

  


Mizuho rozoznávame u rýb Doitsu (bez šupín), je to pás šupín ktorý sa tiahne od hlavy cez chrbtovú plutvu až k chvostu, napr. Shusui  

  



Gosanke je názov pre skupinu troch najpopulárnejších variet Koi kaprov, patrí do nej Kohaku, Sanke a Showa.


  

KOHAKU – základom tejto najobľúbenejšej variety je biela farba na ktorej sú rozložené červené škvrny, ktoré sú rozložené po celom tele ryby. Podľa červených škvŕn sa Kohaku delí do podvariet z ktorých najznámejšia je Tancho-(biely Koi s červeným kruhom na hlave).


 

SANKE – vyzerá ako Kohaku s čiernymi škvrnami, ktoré by mali byť rozložené symetricky po oboch stranách tela, no nie na hlave. Na prsných plutvách by mali mať maximálne tri čierne pruhy a žiadnu červenú farbu.


 

 SHOWA – je to trojfarebný kapor kde je pomer bielej, červenej a čiernej farby vyvážený rovnomerne a čierna farba zasahuje až pod bočnú čiaru. Má mať čierne násadce na prsných plutvách no nemali by byť celé biele alebo čierne.



     

UTSURIMONO – základom je čierna farba ku ktorej sa pridáva druhá a tak vzniká názov -(biela - Shiro Utsuri, červená - Hi Utsuri, žltá - Ki Utsuri), ak je ryba čierno-červená bez šupín nazýva sa Doitsu Hi Utsuri.


    

BEKKO – do tejto skupiny zaradzujeme dvojfarebné ryby kde je základná farba biela, žltá alebo červená a druhá farba je čierna. Čierne škvrny majú byť ostro ohraničené, neveľké, šachovnicovo rozložené  a nemali by zasahovať do hlavovej časti.


  

GOROMO – vznikol krížením variet Asagi a Kohaku. Goromo vyzerá ako Kohaku no červenú farbu prekrýva sieťovanie Asagi. Kvalita u tejto variety sa väčšinou ukáže až v druhom - treťom roku.Tmavá varianta sa nazýva Budo Goromo a svetlá Ai Goromo.


   

ASAGI – má modré zafarbenie na chrbte, smerom k postrannej čiare ustupuje a prechádza do červenej prípadne oranžovej farby, tá sa tiahne po celej dĺžke ryby. Prechod z modrej do červenej má byť ostro ohraničený. Vrchol hlavy má byť biely, krémový alebo modrý. Prsné plutvy by mali byť minimálne z polovice červené a druhá časť má farbu ako hlava.    


  

 SHUSUI – úzky pás modrých šupín prechádza od hlavy cez chrbtovú plutvu až k chvostovej plutve, tieto šupiny obklopuje biela alebo svetlo modrá farba ktorá by nemala presahovať postrannú čiaru. Táto farba  je aj na temene hlavy. Po bokoch ryby je červená farba ktorá sa horizontálne tiahne pozdĺž celej dĺžky ryby tak ako u Asagi. Prsné plutvy by mali byť minimálne z polovice červené. Ak sa zamení červená za žltú, nazývame ju Ki Shushui.


  

GOSHIKI – má päť farieb – bielu, červenú, čiernu, svetlo a tmavo modrú. Rozlišujeme dva základne typy zafarbenia – Kuro Goshiki (prevláda tu čierna a tmavo modrá farba) a  Shiro Goshiki (je svetlý variant kde je na bielom podklade modrá a červená farba).


       

HIKARIMONO ( OGON ) – Hikari-kovový a Mono-jednofarebný, patria sem jednofarebné ryby Koi s kovovo-strieborným leskom. Bez ohľadu na to o aký druh ide, sfarbenie u Ogona by malo byť rovnakého odtieňa na prsných plutvách, od hlavy až k chvostu, farba by mala siahať čo najnižšie pod postrannú čiaru až po brucho. Zaradzujeme sem -  Mukashi Ogon, Yamabuky Ogon, Platinum Ogon, Nezu Ogon, Orenji Ogon, Hi Ogon, 


  

KUJAKU – má vzory Kohaku, nádherný lesk Ogona a sieťovanie Asagi. Kujaku v preklade znamená „páv“. Je to jedna z najpredávanejších koi variet. 


  

KUMONRYU – sú bezšupinaté ryby (Doitsu), u ktorých je dôležitá čierna farba ktorá lemuje svetlú chrbtovú časť. Svetlá časť je biela alebo krémova a tiahne sa až na temeno hlavy. Ak je táto časť červená, nazýva sa Beni Kumonryu.


KAWARIMONO - do tejto skupiny radíme ryby, ktoré sa nedajú zaradiť do žiadnej inej skupiny a sú výplodom rôznych krížení Koi kaprov, no po čase sa môžu oddeliť a vytvoriť novú varietu. Nižšie popisujeme zopár druhov v tejto skupine. 


   

CHAGOI – je asi najobľúbenejší Koi čajovo hnedej farby s viacerými odtieňmi. Je známe, že táto ryba rýchlo rastie a je veľmi priateľská k majiteľovi. Chagoi je veľmi pokojný a to sa rýchlo prenesie aj na ostatné ryby, ktoré sa časom naučia jesť z ruky. Pravdou je, že často si majiteľ jazierka zakúpi túto rybu pre jej skvelú vlastnosť.  Na obrázku č.2 je Chagoi s trblietajúcimi šupinami Gin Rin Chagoi.   


   

OCHIBA – jedna z najpopulárnejších variet Kawarimono v preklade" jesenné lístie na vode", ktorá vznikla krížením Chagoi a Soragoi. Podľa toho, či je základ sivý alebo hnedý, rozdeľujeme Ochibu na klasickú ktorá má hnedý základ-sivé škvrny  alebo modernú so sivým základom a hnedými škvrnami. Na treťom obrázkuje Ginrin Ochiba s trblietajúcimi šupinami. 


 

KIGOI – má svetložltú farbu ako jesenné listy alebo večerné slnko. Ak má Kigoi červené oči, nazýva sa Akame Kigoi (Akame - v preklade červené oči ).


  

KARASHIGOI – je rýchlo rastúca a horčicovo zafarbená ryba, vznikla krížením Chagoi a  Doitsu Akame Kigoi. Ak sú tieto ryby chované v optimálnych podmienkach, dosiahnu už za dva roky dĺžku okolo sedemdesiat centimetrov. 


  

SORAGOI – má sivú farbu ktorá sa môže pohybovať od svetlo sivej až po tmavú modrosivú. Rýchlo rastie a v kombinácii Ginrin alebo Kinginrin upúta pozornosť v každom jazierku.


 

BENIGOI– je sýto červený, jednofarebný Koi kapor, ktorý v tvrdej vode často trpí na Shimi (čierne bodky)


 

SHIROGOI – má bielu farbu na celom tele, je to vlastne Kohaku bez červenej farby.


 

MIDORIGOI – vznikol krížením rýb  Yamabuky Ogon a Shusui. Je to ryba so zeleným až žltosivým chrbtom.


 

KARASUGOI – alebo "čierna vrana", ako sa mu hovorí. Jeho telo je celé čierne, no často sa mu na bruchu objavuje červená farba. Pravdepodobne pochádza z variety Asagi.   


 

HAJIRO – je to čierny Koi s bielymi koncami plutiev.  


 

HAGESHIRO – tieto ryby majú čierne telo, biele konce prsných plutiev a polovicu hlavy.


 

YOTSUSHIRO – má oproti Hageshiro úplne bielu hlavu a všetky plutvy celé biele, na tele môže mať malé biele škvrny. 


 

KIKOKURIU – je jediná metalicka varieta v Kawarimono, vznikla krížením Kumonryu s Platinum Ogonom. Má žiarivé čierne vzorovanie prelínajúce s bielou platinovou. Má aj súrodencov Benikikokuriu a Kikikokuriu.


   

MATSUBA– znamená v preklade "borovicová šiška", kde z hľadiska sieťovania rozoznávame, typ šišky alebo ananásu. U tejto podvariety znamená viac usporiadanie šupín, než farba. Sieťovanie je rovnaké ako u Asagi s tým rozdielom, že Matsuba má viacero farieb,  Aka Matsuba/ červená,  Ki Matsuba/ žltá a Shiro Matsuba/ biela.


    

KANOKO – znamená, že je zafarbený len stred (polovica) šupiny, je to vlastne niečo ako stratenie časti farby zo šupín, kde okraje šupiny sú svetlé. Zaradzujeme sem – Kanoko Kohaku, Kanoko Sanke, Kanoko Showa.

 


NÁZORY A OTÁZKY NÁVŠTEVNÍKOV

Preprava koi kaprov

Preprava koi kaprov

 

Pre koi kaprov môže byť preprava veľmi stresujúca, a ako vieme koi sú veľmi náchylné na choroby, takže je potrebné s nimi zaobchádzať opatrne.

Koi kapre majú ochranný sliz po celom tele, tento sliz chráni ryby pred parazitmi, ak je odstránený, ryba je veľmi zraniteľná. Nikdy sa nesmieme dotknúť koi suchými rukami. Vzniklo by miesto, kde ryba nebude chránená pred parazitmi a plesňami.


Pri chytaní koi, je najlepšie použiť špeciálne  siete. Sú plytšie a širšie než ostatné siete, zabraňujú  rybe, aby sa  príliš veľa ohýbala, keď ju vyberáme z jazierka. Ak sú vaše koi  veľmi veľké, je najlepšie, aby ste sa vôbec nepokúšali zdvíhať ich v sieti, ale môžete ryby preložiť do vreca rovno pod vodou, alebo do misy, ktorú môžete použiť na vybratie koi z jazierka a potom ju preložiť do prepravného vreca.

Preprava koi kaprov - xtremekoi

 Transport koi kaprov - xtremekoi

Pri preprave koi, dávame ryby do plastového vreca so zavarenými rohmi, ak sú ryby väčšie je lepšie dať  kažú z nich zvlášť, vrece by malo obsahovať len toľko vody  (z jazierka), aby pokryla ryby - a veľa vzduchu. Potom vrece dáme do ďalšieho vreca (poslúži v prípade nehody), nakoniec dáme vrece s rybami do kartónovej krabice. Krabica chráni vrece, pomáha udržiavať stabilnú teplotu pri preprave a vytvára tmavé prostredie potrebne pre udržanie koi v pokoji.

Vzduch vo vnútornom vreci je dôležitý, pretože bude zabezpečovať prívod kyslíka do vody. Ak budeme prepravovať koi dlhšie ako hodinu, budeme musieť napustiť do vreca kyslík z fľaše.Vrece a krabicu Vám zabezpečí predajca koi.

Keď prídeme domov, vyberieme vrece z krabice, odstránime vonkajšie vrece a vnútorné s rybami položíme na hladinu jazierka, necháme ho plávať v tieni, aby sa voda vo vreci teplotne prispôsobila vode v jazierku. Náhle zmeny teploty sú pre koi veľmi stresujúce a náhla zmena o 5 °C im môže skutočne ublížiť. Doprajeme im dostatok času, aspoň pol hodiny, aby sa teplota prispôsobila. Potom ich môžeme vypustiť do jazierka. Dbáme na to, aby sa voda z vaku nedostala do nového jazierka – ak je to možné, po vyrovnaní teplôt môžete dať vrece s rybami  do misy na okraj jazierka a ryby preložiť mokrou rukou.

Ak pridávame koi do jazierka, v ktorom už máme ryby,  je potrebné dať novú osádku do karantény.

Rady:

Ak chystáte vaše koi na prepravu, obmedzte im prísun potravy pár dni vopred. Zníži sa tým množstvo odpadu, ktorý produkujú vo vreci, čo znamená zdravšie vodné prostredie.  

Ak ich prepravujete v chladnejšom prostredí, spomalí to ich metabolizmus a opäť to zníži množstvo odpadu, ktorí produkujú. Ale vždy buďte veľmi opatrný pri zmene teploty, náhle zmeny sú pre koi veľmi stresujúce a môžu spôsobiť vážne choroby.   

Na cestu si vezmite viac vriec pre prípad, že dôjde k poškodeniu.


NÁZORY A OTÁZKY NÁVŠTEVNÍKOV

Užitočné rady

Užitočné rady

Akékoľvek onemocnenie rýb sa vždy veľmi ťažko lieči, a preto je najvhodnejšie chorobám predchádzať  dodržovaním niekoľko základných preventívnych opatrení. Ryby udržujeme v dobrej kondícii chovom v správnych podmienkach a nevystavujeme ich zbytočnému stresu, ktorý vyvoláva ich celkové oslabenie, kedy sú ryby oveľa náchylnejšie k prípadným chorobám. Ryby, ktoré nie sú stresované a žijú v čo najlepšom prostredí, sú oveľa viac odolnejšie a dožívajú sa vyššieho veku. No je bežné, že nie každá ryba sa dožíva maximálne možného veku. 

Karanténa - U novo prinesených rýb dodržujeme, pokiaľ nám to podmienky a priestor umožňujú, karanténu. Karanténna nádrž má byť dostatočne veľká, vybavená filtráciou a vzduchovaním. Ryby do nej umiestnime približne na 14 dní, v prípade akýchkoľvek problémov dobu karantény predĺžime. Pokiaľ karanténnu nádrž nemáme, vypustíme ryby do spoločnej nádrže (jazierka) a pozorne ich sledujeme. O to viac si teda ryby všímame v predajni. I ryby, ktoré v predajni vypadajú zdravo, môžu byť však nositeľom a prenášačom choroby, ktorá pri oslabení následkom transportu môže skôr či neskôr prepuknúť.  

Jazierko neprerybňujeme  - Ryby sú pri príliš veľkom počte na malom priestore veľmi stresované, sú ľahšie napadnuteľné parazitmy, pri prekŕmení alebo zanedbaní údržby hrozí otrava alebo rýchly úhyn rýb.

Vhodné podmienky chovu – V spoločenskej nádrži (jazierku) chováme spolu tie druhy rýb, ktoré majú podobné nároky na prostredie a navzájom si neškodia. Rybám poskytujeme pestrú stravu no neprekrmujeme ich. Druhy dorastajúce väčších rozmerov netrápime v príliš malej nádrži (jazierku).

Kvalita vody a čistota nádrže – Pravidelne meníme časť vody, čistíme filter, odkaľujeme dno a nedopustíme aby  v nádrži (jazierku) neostali zvyšky nespotrebovaného krmiva.

Užitočné baktérie - Baktérie sú viac aktívne v lete než v zime, nenechajte sa zlákať na chemickú liečbu, pretože môže dôjsť k poškodeniu užitočných baktérií vo filtri.

 

NÁZORY A OTÁZKY NÁVŠTEVNÍKOV

MDAyY